Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Dvě výstavy Pro Ukrajinu

plakat UA 2 plakat UA 1Děti kreslí pro Ukrajinu - výstava dětských obrazů

Malujeme pro Ukrajinu - výstava obrazů

1.- 30. 9. 2023
Magistrát hlavního města Prahy, vestibul Nové radnice, Mariánské nám. 2, Praha1.

V září 2023 jsme vystavovali obrazy s ukrajinskou tématikou a od ukrajinských autorů na skvělé adrese – na pražském magistrátu. Tímto srdečné děkujeme za tuto příležitost a zároveň za to, že Primátor hl. m. Prahy doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc. převzal záštitu nad naší akcí.

zastita primatorVýstavy se společným názvem Pro Ukrajinu, které Spolek Zaedno ve spolupráci s partnery představuje, jsou odezvou na aktuální dění na Ukrajině, ale poukazuje i na Ukrajince, kteří před válkou prchají do naší země. Navzdory mnoha negativním věcem, které válka přináší, je výstava laděna pozitivně a poukazuje na přání a sny o míru a klidné budoucnosti pro tuto zemi a její lid. Jde vlastně o dvě výstavy – tvorbu dětí z Ukrajiny a z České republiky a dále tvorbu ukrajinských maminek – profesionálních výtvarnic, které našly azyl v naší zemi.

Tímto děkujeme našim pranéřům, kteří nás dlouhodobě podporují, a to konkrétně nadační fond Unity Power for Ukraine, Dům národnostních menšin a Magistrát hlavního města Prahy.

Děti kreslí pro Ukrajinu - výstava dětských obrazů

2023 vystava pro UA 012023 vystava pro UA 022023 vystava pro UA 032023 vystava pro UA 042023 vystava pro UA 05Výstava obsahuje dva ucelené soubory. První je tvořen obrázky, které nakreslily ukrajinské děti v metru města Charkova, kde tyto děti nacházely útočiště v době invaze. Děti v metru trávily mnoho času, měly tam improvizovanou školu, školní lavice a mimo jiné i výtvarnou výchovu. Výstava vám představí jejich myšlenky a pocity, zejména touhu pro míru a ukončení války.

Druhý soubor obsahuje dětské obrazy vytvořené dětmi v České republice na téma Příběhy spojené s válkou na Ukrajině v rámci celostátní soutěže Vícejazyčnost je bohatství 2022. Tyto děti pocházejí převážně z řad národnostních menšin, ale je mezi nimi i řada ukrajinských uprchlíků. Některá díla jsou tvořena společně s jejich novými českými kamarády.

Malujeme pro Ukrajinu - výstava obrazů

Výstava reaguje na aktuální dění na Ukrajině – na uprchlickou a humanitární krizi, které jsou důsledkem ruské agrese na Ukrajině, ale i na vážné hrozby a otřesné důsledky pro přírodu a životní prostředí, které s sebou válka přináší. Obrazy namalovali ukrajinské maminky – uprchlice v ČR a jejich čeští kolegové – výtvarníci, kteří společně tvořili, inspirovali se, poznávali se a pomáhali si navzájem.

Jeden z obrazů, jak píše sama autorka, vypráví o mateřství a evakuaci. „Je to jako pohádka na dobrou noc, kterou maminka kreslí na ubrousek ve vlaku při evakuaci. Domy se houpou, ale stojí. I my budeme stát. Jsou nás statisíce maminek, které dětem vyprávějí uklidňující příběhy a budují pohádkové hradby bezpečí a míru.“ Další z obrazů ukazuje rodné místo autorky, a to před výbuchem Kachovské přehrady – tak jak si ho malířka pamatuje. Teď je tam černá zničená krajina bez života. Další z autorek, která pochází z černomořské Oděsy, malovala ohrožené živočichy. Černé moře se v důsledku války mění ve skládku olejů, odpadků a ve zvířecí hřbitov... Na výstavě ale ukazuje moře, tak jak si ho pamatuje před válkou a takové, jak si přeje, aby znovu bylo.

2023 vystava pro UA 062023 vystava pro UA 07