Organizátoři
a partneři projektu Easy Together

Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu ERASMUS+
EN co fundedvertical RGB web
Hlavní organizátor projektu:
Spolek Zaedno
Zaedno horizontal RGB-150px
Rumunský partner:
Inspectoratul școlar județean Brăila
(Školní inspektorát Brăila)

ISB

Login Form

Balkán tančí a ty s ním

Balkansky vecer plakatA3Balkánský večer s tanečním seminářem.

pátek, 27. listopadu 2015, 19.00
Baráčnická rychta, Tržiště 23, Praha 1

Na pořadu večera bylo:

  • Sirtaki a Pontiako krok za krokem
  • Dva semináře bulharských tanců
  • Řecká kapela Akropolis
  • Taneční soubory Bulgari a Radost z Prahy a soubor Veselie Bratislavy
  • Vystoupení břišní tanečnice
  • Tradiční balkánská kuchyně

Poslední listopadový pátek proběhnul seminář balkánských lidových tanců pod názvem Balkán tančí a ty s ním. Tento kulturně-společenský večer s balkánským folklorem organizoval spolek Zaedno za finanční podpory Ministerstva kultury a programu EU Creative Europe. Seminář byl určen pro tanečníky i širokou veřejnost.

Balkan-2015-05Balkan-2015-01Balkan-2015-03Balkan-2015-06Balkan-2015-07Balkan-2015-08Balkan-2015-09Podobné semináře organizujeme příležitostně od roku 2003. Již proběhly s různými lektory v Praze, ve Vlašimi, v Pardubicích a na dalších místech. Členové tanečního souboru Bulgari působícího v rámci našeho spolku se pravidelně účastní podobných seminářů v Brně.

Naším cílem je zachování a popularizování bulharských kulturních a lidových tradic a jazyka mezi příslušníky menšiny, dětmi a mládeží, ale i seznámení široké veřejnosti s těmito tradicemi. Spojujícím článkem našich aktivit je lidová kultura a tradice. Toto jsme plánovali… a jak večer dopadnul? Podle našeho mínění, ale i podle nadšených ohlasů publika – výborně! Setkali jsme se ve velkém počtu a sál baráčníků opět praskal ve švech. Byli jsme různých národností, ale minimálně jedna věc nás spojovala – zájem o hudební a taneční folklor.

Na úvod nás mile přivítala a pak celým večerem provázela Tzveta Kambourova. Začali jsme výukou řeckých kolových tanců Sirtaki a Pontiako pod vedením lektorky Marie Selingerové. V dalších částech programu se vyučovaly tance bulharské. Nejprve se návštěvníci, spolu s členkami souboru Bulgari – Marií Selingerovou, Terezou Blažkovou a, naučili tančit tance, které patří do pokladnice bulharského folkloru. Bylo to Pravo, Makedonsko a Gankino a choro. Výuku dalšího bulharského tance – Račeničeno choro - se nás snažili naučit tanečníci ze souboru Veselie z Bratislavy pod vedením Cveteliny Genčevy. Program doplnila tradiční řecká hudební skupina Akropolis se třemi hudebními vstupy. Pod názvem Akropolis kapela existuje již od konce 70. let., jako hudební těleso Řecké obce Praha. V dnešní době hraje ve složení: Kytara - Thomas Opata, Baskytara a zpěv - Dinos Ovadias, zpěv - Atina Langoská, Bouzouki - Nikolas Panatsis.

V průběhu večera byly též tradiční ukázky tanců, které předvedly amatérské taneční soubory Bulgari, Veselie a Radost. Soubor Bulgari, pod vedením Todora Raleva, předvedl nápaditou choreografii bulharských tanců. Soubor Veselie k nám zavítal z Bratislavy. Soubor působí na půdě bratislavské Bulharské školy a vede ho paní Cvetelina Genčeva, která je zároveň ředitelkou této školy. Veselie předvedli inscenaci bulharské tradiční svatby, kterou doprovázely ukázky lidových tanců ze všech koutů Bulharska. Poprvé v historii našich akcí vystoupili i srbští tanečníci. Srbský kulturní spolek Radost vedený Bobanem Lazičem byl založen teprve nedávno - v listopadu 2015. Jeho hlavní náplní je rozvoj kulturních tradic a národopisného bohatství Srbska a balkánského regionu. Věnujeme se nácviku srbských a jiných balkánských lidových tanců a písní. Členy spolku jsou momentálně příslušníci srbské, makedonské, maďarské, ruské a české národnosti. Vystoupili s choreografiemi "Šumadija", "Jug Srbije" a "Splet narodnih kola iz Srbije". Závěr tanečního bloku byl s příchutí orientu. Marie Selingerová si pro všechny připravila překvapení v podobě břišních tanců.

Bylo půl dvanácté, ale zábava ještě nekončila. Ještě nám na chvíli zahrála skupina Akropolis a pak se dlouho do noci tančilo v doprovodu reprodukované hudby.Balkan-2015-10Balkan-2015-11Balkan-2015-12Balkan-2015-04