Organizátoři
a partneři projektu Easy Together

Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu ERASMUS+
EN co fundedvertical RGB web
Hlavní organizátor projektu:
Spolek Zaedno
Zaedno horizontal RGB-150px
Rumunský partner:
Inspectoratul școlar județean Brăila
(Školní inspektorát Brăila)

ISB

Login Form

Nerodena moma - loutkové divadlo v bulharštině

Loutkove-divadlo-2015-0321. 10. 2015, 11 h
Bulharská škola v Praze,
Rychtářská 1, Praha 6

Ve středu 21. října jsme v rámci projektu Music nad Memory organizovali představení loutkového divadla Nerodena moma (Nenarozená dívka) pro děti z Bulharské menšiny v bulharštině. Díky finanční podpoře z programu Evropské unie „Creative Europe" jsme si mohli dovolit vstup zdarma!

Loutkove-divadlo-2015-01Loutkove-divadlo-2015-02Loutkove-divadlo-2015-plakatLoutkove-divadlo-2015-04Navštívila nás vyhlášená bulharská loutkoherečka Simona Nanova se svým kolegou, který též zajišťoval stavbu scény a její ozvučení a osvětlení. Oba loutkoherci jsou součástí bulharské divadelní formace Arte Vita. Samotný vznik loutkohry byl podpořen Loutkovým divadlem ve městě Stara Zagora a bulharským Ministerstvem kultury. Herci měli v rámci projektu Music nad Memory turné po Evropě. Navštívili Belgii, Lucembursko na nakonec i Českou republiku. Do Prahy přijeli s velkým nadšením a přáním vykouzlit nezapomenutelný umělecký zážitek pro naše děti. A to se do nejvyšší míry podařilo. Po představení přeběhnul seminář, ve kterém se hovořilo o bulharském folkloru a jeho symbolice. Nakonec došlo k doslova osobnímu emotivnímu setkání herečky s dětmi.
Představení Nerodena moma je vytvořeno na motivy bulharské lidové pohádky. Příběh je součástí osnov bulharských škol.
Je to představení, ve kterém se prolínají obrazy ze skutečného života a fantazie. A není to náhoda. Vybízí diváky ponořit se do pokladnice bulharské lidové slovesnosti a hudby. Taková je "nenarozená dívka" – provede vás od vrcholu stromu až na dno hluboké studny, abyste objevili báječný svět lásky a harmonie, spravedlnosti a morálního řádu, o kterém každé dobré srdce sní. Představení získalo řadu ocenění z divadelních festivalů.
Dramatizace - Simona Nanova, scénografie - Desislava Petkova, loutky - Emilia Kovačeva, režie - Christina Arsenova, hudba - hudební skupina Orfika, hraje - Simon Nanova.

 

Сдружение „Заедно“ кани най-сърдечно всички български деца и техните родители на куклен спектакъл "Неродена мома".
21. 10. 2015, 11 часа,
в БСОУ „Д-р Петър Берон“,
Rychtářská 1, Praha 6.

Вход безплатен Заповядайте да помечтаем заедно!Loutkove-divadlo-2015-05


Záznam celého představení (nepochází z pražského vystoupení).