Organizátoři
a partneři projektu Easy Together

Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu ERASMUS+
EN co fundedvertical RGB web
Hlavní organizátor projektu:
Spolek Zaedno
Zaedno horizontal RGB-150px
Rumunský partner:
Inspectoratul școlar județean Brăila
(Školní inspektorát Brăila)

ISB

Login Form

Seminář bulharské lidové hudby a zpěvu

hudebni_seminar-0713. 5. 2015, středa od 18 h
ve velkém sálu DNM, Vocelova 3, Praha 2.

V polovině května jsme uspořádali unikátní seminář zaměřený na lidovou hudbu a zpěv. Seminář vedla známá etnomuzikoložka Veselka Tončeva z Bulharské akademie věd. Byla představena bulharská tradiční hudba a její specifické rytmy a frázovaní v kontextu balkánského folkloru.

Zpěvníček ke stažení a vytištění v PDF

Akce na Facebookufb

Nezkrácenou verzi videa naleznete v naší videogalerii.

hudebni_seminar-03hudebni_seminar-04

Součástí semináře bylo i praktické používání nově vydaného česko-bulharského zpěvníku bulharských humorných písní (příloha časopisu Kamarádi). Publikaci vydal spolek Zaedno.
Pro účastníky, kteří bulharský neumí, byly připraveny texty písně v latince, o simultánní překlad semináře se postarala Maruška Selingerová z tanečního souboru Bulgari.

Velký sál Domu národnostních menšin byl zcela zaplněn. Semináře se vedle laické veřejnosti, překvapivě zejména ze strany majoritní společnosti, zúčastnilo také mnoho odborníků (muzikologové, etnografové i hudebníci). Veselka Tončeva probrala jednotlivé folklorní oblasti. Téměř ke každé měla připraveny hudební ukázky a také se společně zpívalo. Hlavní část večera byla zakončena tradičně - společným tancem "choro". Pak následovala ještě bezmála hodinová diskuze se spoustou odborných i laických dotazů.

Všichni, kdo Veselku Tončevu znají či pamatují, byli velice potěšeni, že ji mohli opět spatřit v Praze. Je tomu již 12 let, kdy pro nás poprvé vedla hudební seminář v Kafé restauraci Aston

Akce proběhla za podpory Ministerstva kultury ČR.

Seminář byl pro veřejnost zcela zdarma.

hudebni_seminar-02hudebni_seminar-01hudebni_seminar-05hudebni_seminar-06

toncevaDoc. Veselka Tončeva, Ph.D. je etnomuzikoložka a folkloristka z Ústavu etnologie a folkloristiky Etnografického muzea při Bulharské akademii věd. Mezi její současné výzkumné zájmy patří tradiční bulharský folklór a hudba, stejně jako kultura etnických a konfesních komunit v Bulharsku a na Balkáně. Zajímá se také o mediální formy popularizace bulharského folklórního dědictví.
Od roku 2007 jsou její vědecké činnosti spojené se studiem slovanskojazyčných komunit v Albánii. Je autorkou dvou knih a editorkou jedné knihy na toto téma.
V posledních letech studuje i tradiční svatby a svatební rituály na Balkáně ve srovnávací perspektivě - dokumentuje svatby v Bulharsku, Makedonii, Srbsku, Albánii, Kosovu. Je scénáristkou desítek filmů s etnografickými tématy pro bulharskou veřejnoprávní televizi.