Organizátoři
a partneři projektu Easy Together

Projekt je spolufinancován Evropskou unií v rámci programu ERASMUS+
EN co fundedvertical RGB web
Hlavní organizátor projektu:
Spolek Zaedno
Zaedno horizontal RGB-150px
Rumunský partner:
Inspectoratul școlar județean Brăila
(Školní inspektorát Brăila)

ISB

Login Form

Křest knihy a seminář zpěvu

plakat-seminar2016

seminar zpevu2016-025. října 2016 od 18.00 hodin
Muzeum hl. města Prahy, Na Poříčí 52, Praha 8

Plakát ke stažení (PDF)

Zpěvník ke stažení (PDF)

Opět jsme po téměř roce a půl v Praze s radostí přivítali Veselku Tončevu, naši dlouholetou spolupracovnici z Bulharska - etnomuzikoložku z Bulharské akademie věd. Tentokrát ji čekaly dvě milé povinnosti – pokřtít svoji knihu, kterou jsme ve spolupráci s ní vydali a pak rozezpívat publikum. A že zájemců o zpěv nebylo málo. Přednáškový sál Muzea se rychle zaplnil a ještě se musely přinést židle navíc! Semináře se zůčastnilo i několik novinářů a renomovaných odborníků z AVČR a Univerzity Karlovy.

seminar zpevu2016-01V první část večera proběhl křest unikátní česko-bulharské knihy Tradiční svátky Bulharů. autorky Doc. Veselky Tončevy, Ph.D., krásně ilustrované Sevdalinou Kovářovou. Podepsalo a rozdalo se zde přes padesát knih.

A pak se konečně začalo zpívat. Veselka nám představila bulharskou tradiční hudbu a její specifické rytmy a frázovaní v kontextu balkánského folkloru. Písně jsme si společně zazpívali a některé dokonce i naučili. Pro účastníky, kteří bulharsky neuměli, byl připraven Zpěvník s texty písní v latince.O simultánní překlad se postarala Marie Selingerová ze souboru Bulgari. Ta také ukázala, jaké tance se na písně mohou tančit a nakonec, jak již tradičně, tančili všichni.seminar zpevu2016-03seminar zpevu2016-04seminar zpevu2016-05seminar zpevu2016-06

Uložit

Uložit

Uložit