slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Kamarádi příloha 2013

Vítězné a vybrané práce ze soutěže Vícejazyčnost je bohatství

Tematická příloha časopisu Kamarádi, která představuje vítězné a další vybrané práce z celostátní dětské kreativní soutěže „Vícejazyčnost je bohatství“ vyhlášené naším časopisem. Šlo o první ročník soutěže a mile nás překvapil nejen váš velký zájem zúčastnit se, ale i vysoká kvalita dětské tvorby. Všem žákům, jejich učitelům či rodičům srdečně děkujeme.

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24

Do redakce dorazilo kolem 850 prací – obrázky, komiksy i celé knížky. Nejlepší z nich jsou součástí výstavy, která bude zahájena v pondělí 9. prosince 2013 v Domě národnostních menšin v Praze a pak poputuje po republice.
Soutěž „Vícejazyčnost je bohatství“ byla určena dětem, které pocházejí z vícejazyčných rodin, národnostních menšin, mají zahraniční kořeny nebo se učí a komunikují vedle češtiny také v dalším jazyce. Skvělá letos byla kolektivní účast větších skupin dětí i celých tříd, což je jistě známkou dobré práce pedagogů těchto dětí. Do redakce nám přišlo kolem 20 kolektivních děl vytvořených na základě přečteného textu. Texty byly v mnoha různých jazycích – v ruštině, němčině, polštině či dokonce ve vietnamštině či romštině! Proto jsme změnili původní plán a namísto jedné ceny pro školu jsme jich přidělili více. Soutěže se též zúčastnily stovky jednotlivců. Dostali jsme překrásná díla, některá z nich technicky velmi dobře zpracovaná; k některým byly připojené i obsáhlé texty. Zúčastnily se děti, které ovládají některý z jazyků národnostních menšin v ČR či jazyk světový. Ale byli i tací, kteří ovládají arabštinu, kazaštinu, katalánštinu či africký jazyk Yoruba.
Hlavní cenou je „adrenalinový“ výlet pro celou třídu na největší lezeckou stěnou v Česku. Tu komise po dlouhém váhání přidělila Georgi Georgievovi z Bulharské školy v Praze. Gratulujeme vítězi a jeho učitelce paní Luize Staneve. Zde si dovolíme citovat slogan olympijských her: „Není důležité vyhrát, ale zúčastnit se.“ V naší soutěži vyhrál každý, kdo se zúčastnil. Vyhrál hlavně sebevědomí, že umí další jazyk, a tím je bohatší.
Vaši Kamarádi.