slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Publikace - Vyprávění o symbolech České republiky

Výukový materiál zaměřený na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem.

vypraveni o symbolech 2021 V prosinci 2021 jsme vydali výukový materiál zaměřený na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem na území Prahy a na jejich seznámení s českými reáliemi. Materiál má jak tištěnou, tak interaktivní elektronickou podobu, kterou můžete využívat k práci ve třídách nebo skupinách, například i prostřednictvím elektronické tabule.

Tato krásně ilustrovaná a poutavě napsaná kniha vypráví o symbolech České republiky. Pohádkový příběh hravě seznamuje děti s tematikou, která není vždy jednoduchá k pochopení. Postupně představuje český státní znak, vlajku, hymnu, národní strom a korunovační klenoty. Ze stránek knihy promlouvají staré české pověsti, ale i řada historických faktů – vše je pro mladého čtenáře podáno jasně a poutavě. Kniha je primárně určena na podporu integrace dětí s odlišným mateřským jazykem, proto je brán ohled na horší úroveň znalostí českého jazyka malých čtenářů. Dokonce jsme mysleli i na ty, kteří neumí číst vůbec – ti si zde mohou knihu poslechnout.

Kniha vychází s finanční podporou Magistrátu hlavního města Prahy.

Publikaci ve formátu PDF stáhněte zdarma pomocí odkazu níže (10 MB).

Vyprávění o symbolech České republiky - PDF

Listovací náhled

2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
32
33
34
35
36
37
38
39
40
41
42
43
44
45
46
47
48

Doprovodná multimedia a odkazy:

Audiokniha

Audiokniha je rozdělená do kapitol, stejně jako tištěná kniha. Namluvila ji Tereza Blažková.
Namluvené texty celé knihy jsou novinkou a bonusem k našim publikacím.zito


Úvod


Státní znak


Státní vlajka


Státní hymna


Národní strom


Korunovační klenoty


Hry a kvízy

Speciálně pro tuto publikaci jsme vytvořili vědomostní kvíz Symboly České republiky a  zábavné hry. Posunovačka - Státní symboly je hra na motivy hlavolamu Lloydova patnáctka a druhou hrou je Pexeso - Vyprávění o českých symbolech, které je vytvořeno právě z obrázků z této knihy. O státních symbolech je i další letošní hra Vybarvi si státní symboly.

Na doplnění přidáváme tematicky blízké vědomostní kvízy Karel IV. a jeho pozoruhodný život. a 100 let Československa.

symboly posunovacka symboly Pexeso zito symboly karel 100let


cesky lev Státní znak

Ve starých knihách se píše, že český kníže Vladislav II. pomohl v bitvě císaři Fridrichovi Rudovousovi, a ten mu za to v roce 1158 propůjčil královský titul a nový erb se lvem. První doklad o stříbrném dvouocasém lvu v červeném poli je až z roku 1247, kdy ho jako svůj erb používal český král Přemysl Otakar II.

Lev byl nejdřív znakem přemyslovských králů, ale později nahradil orlici i ve znaku země. Dodnes je stříbrný dvouocasý lev se zlatou korunou na hlavě zobrazovaný na červeném poli a tvoří malý státní znak České republiky. Dvojitý ocas znamená, že jde o lva, a ne lvici.

Velký státní znak České republiky vypadá jako štít rozdělený na čtvrtiny. Ve dvou čtvrtinách je český lev, v jedné čtvrtině je na modrém poli vyobrazená červenobílá orlice jako symbol Moravy a v poslední čtvrtině černá orlice na žlutém poli jako symbol Slezska.

Bruncvík - Dějiny udatného českého národa (Pavel Koutský, 2013).


ceska vlajka Státní vlajka

Barvy na vlajkách a praporech většinou vycházejí z barev erbů. Proto i praporce Přemyslovců byly složené z bílé – barva lva a červené – barva pole, na níž lev spočívá. Červenobílá vlajka se hodně používala a v 19. století se stala českým národním symbolem.

A kde se na naší vlajce vzal modrý klín? Trojúhelník je modrý, jako je modré pole pod moravskou orlicí na velkém státním znaku. Takže modrá v české státní vlajce je barvou Moravy, dříve také Slovenska.

Pruhu všech tří národních barev se říká trikolóra. Vlajce prezidenta se říká prezidentská standarta. Pokud vlaje na střeše Pražského hradu, znamená to, že je prezident právě přítomen.

Svatý Václav - Dějiny udatného českého národa (Pavel Koutský, 2013).

Soběslav - Dějiny udatného českého národa (Pavel Koutský, 2013).


hymna Státní hymna

Příběh se odehrál v 19. století, kdy spousta Čechů chtěla mluvit německy a český jazyk i česká kultura byly v ohrožení. Ne všichni se s tím ale chtěli smířit a snažili se za češtinu bojovat. Té době se říká národní obrození. Jedním ze spisovatelů, kteří se snažili pozvednout význam českého jazyka, byl autor divadelní hry Fidlovačka aneb Žádný hněv a žádná rvačka, Josef Kajetán Tyl.

To on vymyslel slova písně Kde domov můj? Hudbu k ní složil operní skladatel František Škroup. Hra byla poprvé uvedena ve Stavovském divadle 21. prosince 1834. Dočkala se ale jen jedné reprízy 11. ledna 1835. Znovu ji diváci viděli až v roce 1917.

V roce 1918 při vzniku samostatného Československa se první sloka písně Kde domov můj? stala státní hymnou. Druhou část tvořila slovenská píseň Nad Tatrou sa blýska, která je od roku 1993 slovenskou státní hymnou.

Kde domov můj - česká hymna v podání Moravia Brass Bandu.

Literatura, divadlo a národní obrození - Dějiny udatného českého národa (Pavel Koutský, 2013).


lipa Národní strom

Lípu naši předkové obdivovali pro její dlouhověkost, krásu, rozložitost větví, které dávají stín, pro léčebné účinky květů a lipového medu, pro dřevo oblíbené řezbáři i pro tvar listů, který připomíná srdce. Stala se symbolem ochrany a lásky. Byla vysazovaná při narození prvního dítěte i jako orientační bod při putování krajinou.

Lidé v dávných dobách věřili, že se v lípách ukrývají bohové a duchové. Podle některých pramenů (zdrojů) je patronem lípy slovanská bohyně lásky a jara, Lada.
Když si Němci za svůj strom určili dub, byla roku 1848 na Slovanském sjezdu v Praze na Žofíně za strom Slovanů zvolena lípa.

Při vzniku Československa roku 1918 se stala národním symbolem. Najdeme ji například na státní pečeti, na standartě prezidenta České republiky, na vojenských uniformách i na českých bankovkách.

Libuše - Dějiny udatného českého národa (Pavel Koutský, 2013). 
Další videa o Pavla Koutského o české historii můžete zhlédnout na jeho YouTube kanálu.


korunovacni klenoty

Korunovační klenoty

Korunovační klenoty jsou předměty, které se používaly při slavnostních korunovacích králů – tedy uvedení nových králů do jejich funkce. Nejstarší svatováclavskou korunu nechal vytvořit král Karel IV. ke své vlastní korunovaci.

Po Karlovi IV. byla svatováclavská koruna vložena na hlavu dalším dvaceti českým králům a jedné panovnici, královně Marii Terezii. Koruna svatého Václava je symbolem české státnosti. Proti nepřátelům ji prý chrání mocná kletba.

K svatováclavské koruně s poduškou (polštářek) a pouzdrem patří i královské žezlo (symbol moci panovníka, má podobu ozdobné tyče z drahého kovu), královské jablko a korunovační plášť zdobený hermelínem, což je kožešina z hranostaje (druh lasičky). Tyto předměty však pocházejí z pozdějších časů. Součástí takzvaného svatovítského pokladu je i svatováclavský meč a korunovační kříž.

Mládí Karla IV. - Dějiny udatného českého národa (Pavel Koutský, 2013).


zito 2 Více o autorech a knize

Ivona Březinová – autorka textu knihy je známa česká spisovatelka, která píše knihy pro děti a mládež. Spolupracuje se s naším Spolkem Zaedno již delší dobu, ale Vyprávění o symbolech České republiky je její první knihou, kterou napsala speciálně pro nás.

Autorkou koncepce knihy a ilustrací je Sevdalina Kovářová Kostadinova. Kniha je ilustrovaná velmi originálně a tvorba samotných ilustrací trvala půl roku. Obrázky jsou kreslené na ručně kolorované papíry, které napodobují staré rukopisy. Nádech středověkých rukopisů najdete i v některých ilustracích, které zobrazují legendární postavy či starobylé příběhy české historie. Titulky na předělových stranách jsou ručně psané. Do knihy ale ilustrátorka přimíchala i další techniky, jako je dokreslovaná koláž či technika lidových vystřihovánek z barevného papíru. Ty přidávají folklorní efekt a vizuální pestrost výtvarného zpracování.

Jako bonus jsme ke knize přidali audioknihu – namluvený text celé knihy. Ačkoliv k našim publikacím běžně pořizujeme namluvené texty vybraných článků, toto je naše premiérová audiokniha, která nebyla v projektu původně plánována a je výsledkem dobrovolné práce.

Knihu se povedlo velmi kvalitně vytisknout a jsme rádi, že se to povedlo v období nedostatku papíru na tiskárenském trhu způsobeného epidemií Covidu 19, která před nás staví neustále nové výzvy.

Těší nás, že jsme takto kvalitní knihu dokázali vytvořit a vydat. Přejeme příjemné, čtení, prohlížení, poslouchání, hraní a učení se s naší knihou Vyprávění o symbolech České republiky.