slunce kluk holka
packa prasatko-bez
dort-kus
jahodnik jahoda3 jahoda4 jahoda5 jahoda6
svicka dort
 
 
 
 
 
tanecnici klobouk
prasatko celist
packa2 jahoda jahoda2 list
tulipan kvet
 
Vícejazyčnost je bohatství banner prace 2022
Aktuální číslo časopisu Kamaradi01 2024 01
Publikace
Karlův most, pražský poklad Karluv most 2023 001
Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

zapojte se

Login Form

Kamarádi

Časopis pro vícejazyčné děti a multikulturní výchovu

Milí dětští kamarádi, vážení pedagogové a rodiče.

I v letošním třináctkovém roce spatřuje časopis Kamarádi světlo světa, a to díky podpoře Ministerstva školství, ale i díky vytrvalosti redakčního týmu a nadšení svých malých čtenářů.
Projekt realizuje Občanské sdružení Zaedno. Časopis Kamarádi je součástí projektu Kamarádi a byl schválen a finančně podpořen Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy v programu na podporu vzdělávání v jazycích národnostních menšin a multikulturní výchovy. Je distribuován zdarma prostřednictvím pošty na vybrané školy a organizace a je volně ke stažení na těchto stránkách.
Časopis je určen dětem, které pocházejí z jazykově smíšených rodin, národnostních menšin, majících zahraniční kořeny nebo učících se a komunikujících vedle češtiny také v dalším jazyce. Je i pro ty, které zajímá, jak funguje naše společnost, více a více promíchaná z různých kultur a jazyků a tím je bohatší. Hlavním tématem letošních Kamarádů je mnohojazyčnost. Proto vyhlašujeme celostátní dětskou kreativní soutěž s pěknými cenami „Vícejazyčnost je bohatství“ na podporu čtení a psaní ve druhém jazyce. Kamarádi jsou vícejazyčný časopis a srozumitelný pro více jazykových skupin. Části textu v menšinových jazycích mají anotace v češtině. Jeden z pilířů, na kterých časopis stojí, je forma „otázek a odpovědí“. Dětí můžou s pomocí dospělých plnit úkoly a dopisovat odpovědi ve vlastním jazyce.
Takto se každý z nich stane svým způsobem „spoluautorem“ svého vlastního čísla a bude k němu aktivně přistupovat. Časopis je zaměřen na děti na 1. stupni základní školy. Předpokládá se spolupráce s jejich rodiči a pedagogy.
Poučnou zábavu (trochu jinou, než nabízejí stávající dětské časopisy) a příjemné strávení času při práci s časopisem vám přeje tvůrčí tým Kamarádů.

Pokud chce vaše škola nebo organizace dostávat tištěné časopisy zdarma, můžete nám napsat na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

V této kategorii nejsou žádné články. Jsou li na stránce zobrazeny podkategorie, mohou obsahovat články.

Podkategorie

  • Časopis

    Kamarádi - časopis pro vícejazyčné děti a multikulturní výchovu - MKV. Je určen zejména dětem na prvním stupni základní školy, dětem z národnostních menšin, cizinců, ze smíšených manželství. Objednávejte pro školy zdarma zde: Objednávka

  • Ukrajina
    Zde najdete pohromadě příspěvky projektu Kamarádi, ale i našeho Spolku Zaedno ke konfliktu na Ukrajině. Jedná se o ukrajinsko-české, případně do ukrajinštiny přeložené publikace (většinu jsme vydali i v tištěné podobě), on-line hry, které se mohou hrát i v ukrajinštině, kvízy o Ukrajině a ukrajinštině a další materiály a iniciativy. Většina je určena především ukrajinským dětským uprchlíkům.
    Některé tyto materiály vznikly dávno před válkou na Ukrajině (proto omluvte jejich případnou neaktuálnost), některé v jejím průběhu a některé právě probíhají či vznikají.
  • Soutěž
  • Hry
    Na tomto místě nalezneš různé zábavné online hry a hříčky. Některé z nich jsou na procvičování jazyků a jsou vedle češtiny také v angličtině, němčině, ruštině i v dalších menšinových jazycích. Přejeme skvělou zábavu!
    Podle typů jsou hry rozděleny do tří kategorií:

    Výukové hry Slovní hry a hříčky Zábavné hry

  • Kvízy
    Zde si můžete vyzkoušet své znalosti v různých kvízech. Většina z nich byla otištěna v časopise Kamarádi a některé jsou k doplnění vyjímatelných her. Přejeme příjemnou zábavu a úspěchy při jejich řešení.
    Podle typů jsou kvízy rozděleny do čtyř kategorií:

    Jazykové O zemích a národech Zábavné Vědomostní

  • Multimedia
  • Ke stažení

    Většina materiálů, které se zde dají stáhnout, je ve formátu PDF. Abyste si je mohli prohlédnout a vytisknout, budete potřebovat bezplatný Adobe Acrobat Reader.

  • Multikulturní programy
  • Novinky
    Kamarádi je projekt Spolku Zaedno. Jeho součástí je Tištěný časopis Kamarádi a jeho on-line verze. Dále pak Celostátní soutěž pro děti "Vícejazyčnost je Bohatství" a další doprovodné aktivity na podporu projektu - např. Multikulturmí programy pro děti z pražských škol.
    Časopis objednávejte pro školy zdarma zde: Objednávka
  • O projektu