Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Fillm Bojka

Premiérové uvedení filmu Bojka

21. 5. 2009
Bulharský kulturní institut, Klimentská 6, Praha 1, 18.00

Ve čtvrtek 21. 5. 2009, od 18 h, v galerii Bulharského institutu zorganizovalo Občanské sdružení Zaedno premiéru dokumentárního filmu Bojka. Film byl natočen v roce 2008 za finanční podpory Magistrátu Hl. m. Prahy a organizace Czech Tourism. Autor projektu je OS Zaedno. Film režírovala Světlana Lazarova. Délka dokumentu je 57 min.

zpevankySnímek je věnován naší milé kamarádce Bojce Dobreve, která zahynula 15. 6. 2007, nevinně a bez žádné možnosti úniku při autonehodě v Praze. Bojka byla zakladatelkou sdružení Zaedno. Přicházela s idejemi a realizovala výstavy, koncerty, večírky s písněmi a tanci. Mnohé z těchto věcí měly bulharskou tématiku. Bojka měla svoje, civilní moderní a přátelské vlastenectví, čerpající z jejích širokých, přesných a hlubokých znalostí bulharské historie, etnografie, folklóru i současnosti. Bojka měla krásný úsměv, zlaté srdíčko, vždy byla připravena pomoci, uměla naslouchat, nekonečně hodná, skromná, plná života, milá... a naše.
Premiéry se zúčastnili jak čeští, tak i bulharští přátelé Bojky. Film byl přijat velmi pozitivně. Příběh je to velice emocionální i když je to jen příběh o životě jedné bulharské holky v Praze...  Po skončení oficilání části programu následoval příjemný večer, plný vzpomínek na Bojku, ale i plánů jak pokračovat v aktivitách sdružení Zaedno. Bulharské Veikonoce - 16. 4. 2009