Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Nové kroje pro taneční soubor Bulgari

2018-kroje-03Na konci roku 2018 se podařilo pořídit nové kroje pro taneční soubor Bulgari. Poprvé na veřejnosti v nich vystoupili na akci spolku Trifon Zarezan 2019. Jde o kroje z šopské oblasti, tedy ze západní části Bulharska, z okolí Sofie.

Základem ženského kroje je černá barva a je bohatě zdoben zlatými flitry a červenými ručními výšivkami. Kroj je doplněn bílou košilí, červenými punčochy a černými střevíci. Na hlavě se nosí pestrobarevná čelenka ozdobená barvenými pery.

Mužský kroj je bílý s černými a červenými výšivkami. Kalhoty a kabátek bez rukávů jsou z hrubého plátna. Kroj je doplněn širokým pásem (pojas) a kožešinovou čepicí (kaplak).

Část krojů byla hrazena z dotace Ministerstva kultury ČR a část z vlastních prostředků členů souboru.

Trifon-2019-062018-kroje-01Šopské kroje

(ukázka z knihy Традиционно българско облекло / Tradiční bulharský oděv)

Jednou z nejkoloritnějších etnografických skupin byli Šopi, kteří žili v západním Bulharsku. Za centrum nejzachovalejší šopské kultury je považováno Sofijsko, Trănsko, Breznicko, Radomirsko a západní Kjustendilsko, Bosilegradsko (dnes území Srbska), Kumanovsko a Kratovsko v dnešní Makedonii. Projevy šopské kultury a povědomí o Šopech však sahají na severu až k Dunaji (po ústí řeky Iskăr), na východě na Botevgradsko, na jihu na Samokovsko, na západě až do východního Srbska a na jihozápadě k pohoří Belasica. Mužský oděv byl charakteristický kalhotami s úzkými nohavicemi, nazývanými benevreci, šitými z bílého hrubého sukna. Postupný přechod k černému kroji u Šopů postupoval v severním Bulharsku od východu a v Makedonii od jihu. Šopský ženský oděv se dělil na tři skupiny: dvouzástěrový kroj na sever od pohoří Stara Planina, sukman na Trănsku, Sofijsku a Samokovsku, a saja na jih a na západ od Radomiru.

Na Trănsku a Sofijsku se nosil sukman bez zástěry (litak), bohatě zdobený flitry na prsou a na sukni. Pásal se krátkým tkaným páskem zakončeným masivními kovovými sponami (pafti), které mohly být kulaté, hranaté či ve tvaru listu. Bez zástěry se nosily také klínovité sukmany v Koprivštici, Pirdopu a jinde.