Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Trifon Zarezan 2017 v médiích

crplusO letošního Trifona projevily zájem i veřejnoprávní media. Byly zde natočeny reportáže pro Českou televizi - pořad Sousedé, pro Český rozhlas Plus - pořad Mezi námi a pro bulharské rádio Tatkovina. Rozhlasová reportáž se vysílala v sobotu 25. 2. od 15.10 hodin. Termín vysílání magazínu Sousedé bude na 31. 3. v 16.05 hod na ČT2.
Jakmile budou ostatní reportáže k dispozici on-line, tak je sem rovněž umístíme.
Hezký článek o Trifonu vyšel také v internetovém magazínů Generace 20 studentů Vyšší odborné školy publicistiky v Praze.

Reportáž Mezi námi:

Reportáž rádio Tatkovina:

Přepis reportáže z rádia Tatkovina(v bulharštině):

Здравейте, уважаеми слушатели на радио „Татковина”!
Аз съм Камелия Илиева и за мен е чест и удоволствие да се включвам с добри новини от живота на българската общност в Република Чехия.
Днес, добрата новина е: Родният празник на Трифон Зарезан е най-посещаваното българско събитие в Прага.
На 17 февруари Културен дом „Ладви” в Прага събра над 450 посетители, желаещи да присъстват на юбилейния, петнайсети, весел роден празник на виното и винарите, организиран от сдружение „Заедно”. Създадено през 2002 г. „Заедно” обединява млади българи и приятели на България, като си поставя за цел развитие на мултикултурното общество в РЧ. Организира културни събития, за да доближи българските традиции до чешкото общество; участва в различни проекти – в последните години излязоха две двуезични книги на „Заедно”: „Традиционни празници на българите” и „Българските музикалнофолклорни диалекти”. От 2012 г. издава многоезичното списание „Приятели” (Kamaradi), предназначено за деца от смесени семейства и от различните малцинства, живеещи на територията на Чехия.
Пражкият Трифон Зарезан отдавна се е превърнал във фолклорен образ, чийто ден се празнува радостно и буйно, чисто по български, а в него се включват не само нашите сънародници, но и много млади чехи, споделящи своя интерес към родните традиции. Началото на тази традиция е през 2003 г. по идея на духовния патрон и основател на сдружението – рано починалата наша сънародничка Бойка Добрева. Спомням си, че години наред празникът се осъществяваше в ресторант „Барачницка рихта” (Baráčnická Rychta) в старата част на Прага. Постепенно обаче желаещите да присъстват станаха толкова много, че заведението буквално им отесня и накара организаторите да потърсят по-голямо помещение.
Ден преди тазгодишниното събитие посетих интернет страницата на сдружение „Заедно”, за да погледна още веднъж предстоящата програма, и попаднах на следния кратък текст, написан на чешки език от Венера Хованцова: „Ще получиш ли шоколад за Валентин – попита ме моя приятелка. Връхлетяха ме спомени за моето детство в България и празнуването на 14 февруари. Позасмях се – най-вероятно – не! Аз сигурно никога вече няма да мога да възприема тази дата романтично – за мен тя винаги ще си остане празник на любимия православен Свети Трифон, наричан още Трифон Зарезан”. Приятно изненадани от факта, че в средата на зимата може да се почита плодородието на лозята и мисълта за бъдещата реколта, за все повече млади хора нашият празник е предпочитана алтернатива на комерсиализирания и кичозен Свети Валентин.
Но да се върнем обратно в Културния дом... Гостите пристигаха на групи и заемаха местата си, като повечето бързаха да посетят щандовете, отрупани с какви ли не ястия, все традиционно български. Естествено не липсваше и родното вино, чийто празник предстоеше, а организацията на вечерта бе просто перфектна.
Очевидно не съм в състояние да изброя всички, присъствали на събитието: представители на различни български сдружения и официални институции; хора на изкуството; бизнесмени, така че ще се въздържа от споменаването на имена, за да не пропусна някого и неволно да го обидя.  
След встъпителните думи на водещите, програмата откри певчески квинтет Milánosz, който изпълни български народни песни. Градусите на настроението веднага покачи танцов състав „Радост” с изпълнението на жива музика и сръбски танци. Главна музикална група на вечерта бе Mr. Loco, която постави началото на общите хора с изпълненията на популярна българска и балканска музика. В състава на групата участват изпълнители от два континента – мексиканец, перуанец, колумбиец и чех, а основател е самият Mr. Loco – Filip Flusser, който свири на тамбура и е вокалист на групата. И ако вече сте готови да си кажете – че какво общо има той с България – не бързайте да се подвеждате от името – Филип си е наше момче, майка му е българка, самият той говори перфектно български и всяко лято посещава Родината и близките си, заедно със своето семейство. Била съм на много събития, организирани от сдружение „Заедно” и всеки път съм свидетел на бурни аплодисменти, когато на сцената излезе ансамбъл „Българи” към същото сдружение. Дали заради емблематичната фигура на младия му ръководител Тодор Ралев или заради професионализма на изпълнителите, които дават всичко от себе си в буйните български танци, а може би заради всичко това заедно, факт е, че и този път те не разочароваха своите почитатели. Ансамбълът е създаден през 2003 г., участва в различни представяния в Чехия и други страни, организира семинари по български народни танци. И тази вечер не липсваше такъв кратък курс, а чешките приятели на сдружението се включиха с ентусиазъм и любознателност.
Най-после настана и дългоочакваният момент – избор на тазгодишния цар на виното! Водещ на традиционната церемония бе Тодор Ралев, който покани на сцената всички присъстващи бивши носители на титлата. За короната тази година заявиха претенции 14 кандидати, сред които не само българи и чехи, но и мъже от други националности, поради което се наложи водещият да говори и на английски, за да бъде сигурен, че всички разбират за какво става въпрос. Първото препятствие – разпознаване на бяло и червено вино със завързани очи – очевидно не затрудни претендентите, защото в края на първия тур отпадна само един кандидат. Последва зарязване на лозови пръчки и увиване на венец за главата. Младите мъже демонстрираха сръчност и координация чрез хитро подготвено ново препятствие, а после дойде ред на дамите, които трябваше на дадат на избрания от тях кандидат своето парченце лозова пръчка. Е, и аз си избрах един млад български левент, живеещ във Виена, обаче в последния кръг на надпреварата се оказа, че нашите момчета се открояваха с хубост, но бяха позанемарили физическата подготовка, така че при последното изпитание – дърпане на въже, чешкият претендент ги отнесе в буквалния смисъл на думата! И така – титлата „Цар Трифон” 2017 г. заслужено спечели чешкият младеж Иржи, който обеща да се грижи добре за короната до следващата година, а водещият не пропусна да му припомни, че според българските традиции царят трябва да се напие тази вечер, за да е богата реколтата.
С много настроение заредиха публиката момичетата и момчетата от ансамбъл „Пендари”, Виена. Мака че съставът е създаден едва през 2013 г., танцьорите играха с много обич и ентусиазъм, а композициите им бяха интересни и оригинални.
Програмата завърши с изпълненията на Mr. Loco, а общото хоро като че ли нямаше край, свързвайки хора от различни поколения, размивайки дистанцията между националностите чрез обичта към българските традиции, живи в сърцето на чешката столица.

За радио „Татковина” от Прага – Камелия Илиева.