Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Trifon Zarezan 2018

10. 2. 2018, 19 hod
KD Ládví Burešova 1661/2, P-8. 

Trifon-2018-14Tanči jako Bůh, pij jako car!

Šestnáctý Trifon se stal již minulostí. Ať žije nový car!

plakat-trifon-2018

Zdá se, že se náše tradiční oslava svátku vína dobře usadila v nových prostorách kulturního domu Ládví, kde jsme byli vloni poprvé. I letos jsme připravili velkolepý program s více než 80 účinkujícími. Večer byl bohatý na balkánský folklor, vynikající jídlo, kvalitní vína a k tanci i poslechu hrála jako hlavní kapela  temperamentní skupina Prometheus!

Můžete si vyzkoušet trifonovský kvíz či se dozvědět něco více o svátku svatého Trifona, nebo stáhnout Tiskovou zprávu.

Trifon-2018-01Trifon-2018-02Trifon-2018-03Trifon-2018-04Trifon-2018-05Trifon-2018-06Trifon-2018-07Trifon-2018-08Trifon-2018-09Trifon-2018-10Trifon-2018-11Trifon-2018-12Trifon-2018-13Trifon-2018-15Jak to všechno probíhalo?

Balkán znovu zavítal do Prahy a rozpoutal veselou náladu v pochmurném a studeném únoru. Během bujarého večera Trifona Zarezana jsme se přenesli hudbou, tancem, vínem, jídlem a srdečnou atmosférou do temperamentních jižních krajů. Nepřivezla je k nám do Prahy žádná zahraniční kapela ani agentura, ale naši spoluobčané, kteří mají bulharské, řecké či srbské kořeny anebo je s Balkánem spojuje láska, práce nebo zkrátka osud.

Jako každým rokem kolem půlky února se v Praze podle lidového kalendáře oslavil  bujarý svátek patrona všech bulharských vinařů – Trifona Zarezana. Nejen pro Bulhary a Balkánce žijící v ČR, ale i pro mnoho mladých Pražanů se tato osobitá oslava stala vyhledávanou akcí. Letos se oslava konala 10. 2. od 19 h ve velkém sále KD Ládví.

Během tohoto večera mohli hosté ochutnat proslulé odrůdy bulharských vín a pochutiny balkánské kuchyně, které připravili kuchaři z bulharské restaurace Hercovka z nedalekých Kobylis.

Krásné bulharské písně zazpíval pěvecký sbor Hlasy Bulharska pod vedením Radosvety Kostovy. Vystoupily tři krojované taneční soubory, které představily živou folklorní tradici Balkánu. Byly to srbský soubor Radost pod vedením Bobana Laziče, bulharský Pirin z Brna v čele s charismatickým Georgi Georgievem a konečně naši Bulgari, s dlouholetým vedoucím Todorem Ralevem. Všechny soubory předvedly rychlé nohy a krásné choreografie.

Navíc byly pro všechny hosty přichystány hned tři taneční workshopy – bulharský, řecký a srbský, ve kterých se každý mohl balkánské tance naučit. Pak nebylo ani pro nováčky těžké se zapojit do víru tance a pocítit užasnou energii kterou dodává tanec choro – kolový tanec, ve kterém se desítky i stovky lidí drží za ruce a společně tvoří krásného, v rytmu hudby vlnícího se hada. Zde jsme vybrali i nejlepšího tanečníka z publika a rozdaly mnoho cen.

Koncert řecké kapely Prometheus, jenž publikum rozproudil originální řeckou a balkánskou hudbu, byl rozložen do tří hudebních bloků. Nechyběly ani ty největší řecké hity, jako je například sirtaki z filmu Řek Zorba, ze kterých jakoby vane vítr z modrého moře a je cítit svoboda a jižanská hrdost! Kapela hraje pod taktovkou kapelníka Kostase Charalambidise.

Zlatým hřebem večera byl výběr cara vína Trifona Zarezana 2018. Kandidátů na titul bylo opět mnoho, ale vyhrát v této oblíbené soutěži mohl pouze jeden. Věříme že ten, který byl nejsilnějším, nejtalentovanějším a pro ženy nejkouzelnějším z mužů, bude tím pravým pijákem a carem vína a dobré nálady, aby zajistil dobrou úrodu na vinicích a bohatou nadílku ve vinných sklípcích na celý rok 2018!

Odměnou pro zvoleného cara Trifona byly vedle vína a věcných dárků večeře pro dva v restauraci Hercovka a emocemi nabitý břišní tanec v podání Marušky Selingerové.

Celým večerem nás v češtině provázel zvučný hlas Lukáše Klementa a v bulharštině mu asistovala Maruška Selingerová.

Lidová tradice říká:

Svatý Trifon je patronem vinařů. Podle tradice se tento den vinaři vypraví na vinice poctít svého ochránce a poprosit o dobrou sklizeň. Jádrem rituálu je prořezávání vinice. Ze slova „zariazvat“, neboli česky prořezávat, pochází i jméno Trifon Zarezan. Vinař uřízne několik větví vinné révy a pokropí je vínem. Volí se i car vína, který na sebe bere morální odpovědnost za kvalitu úrody pro tento rok. A jako při každé sešlosti vše končí kolem stolu, kde se jí a pije až pozdě do noci.