Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Bulgari na Dnech bulharské kultury

dbk2016-0126. 10. 2016, 18 hodin,
Divadlo Horní Počernice

Taneční soubor Bulgari byl pozván k účasti na slavnostním podvečeru v divadle v Horních Počernicích v rámci akce Dny bulharské kultury, organizované místní veřejnou knihovnou Horní Počernice, která probíhala ve dnech 24. až 26. října 2016. Dny bulharské kultury proběhly jako součást 10. ročníku cyklu "Poznej země EU".

dbk2016Setkání v Divadle Horní Počernice se konalo ve středu 26. října od 18.00. Večer zahájilo vystoupení dětského pěveckého souboru z bulharského Burgasu následovaného informativním blokem o Češích činných v Bulharsku na konci 19. a na začátku 20. století a o česko-bulharské spolupráci.

Poté vystoupil soubor Bulgari ve svém prvním tanečním bloku, kdy publiku zatančil svižnou šopskou suitu. Po skončení šopského tance zástupkyně souboru Bulgari vyzvaly přítomné hosty, aby se zapojili do krátkého kurzu základních bulharských lidových tanců, tedy chor. Návštevníci spolu s členy souboru za hudebního doprovodu zatancovali pravo choro a makedonsko choro. Poté soubor Bulgari předvedl i druhý taneční blok sestavený z chorovodné kitky, tedy více na sebe plynule navazujících skladeb, reprezentující vícero bulharských folklorních regionů.

Slavnostní setkání bylo zakončeno neformálním setkáním ve foyer divadla spojeným s výborným bulharským slaným i sladkým občerstvením a neméně vynikajicími víny. Ve foyer si mohli návštěvníci prohlédnout výstavu o Češích, kteří působili v Bulharsku, zasloužili o jeho rozvoj po osamostatnění Bulharska od turecké nadvlády do druhé světové války. Tito takzvaně "bulharští Češi" se těší v Bulharsku velkému respektu.

Tzveta Morawski Kambourova