Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Workshopy pro děti i dospělé

Velikonoční dílna

1. 4. 2012
Dům národnostních menšin, Vocelova 3, Praha 2, 14 hod

Dne 1. dubna v Domě národnostních menšin v Praze zorganizovalo sdružení Zaedno Velikonoční dílnu pro děti a jejich rodiče.

Pro malé šikulky byly připraveny tematická obarvování, labyrinty a hry a výroba nádherných velikonoční dekorací – zvířátka, věnečky, větvičky, girlandy, košíčky na cukrovinky. Pro dospělé šikuly – kreslení na vejce voskem tradiční technikou, další různé techniky zdobení a malování vajec a výroba ozdob. Dílnu vedla zručná a usměvavá Krasi Koeva, která je bulharského původu, ale žije v Praze. Spoustu kreativních nápadů a šikovných návodů na výrobu dekorací najdete na jejím blogu na internetu – www.krasart.com.

Na akci se podílelo 6 dobrovolníků. Projekt Zpřístupnění bulharského jazyka, kultury a lidových tradic dětem a mládeži z bulharské menšiny byl financován Ministerstvem školství mládeže a tělovýchovy ČR. Dále účastníci workšopu přispěli malými částkami na pokrytí nákladů za výtvarné potřeby a materiály. Sál poskytnul Dům národnostních menšin, o.p.s.

Marteničky

25. 3. 2012
v Národopisném muzeu, Praha

kreativní dílna na přivítání jara
OS Zaedno se zúčastnilo za bulharskou menšinu na přivítání jara v Národopisném muzeu na první jarní neděli 25. března 2012. Pro rodiny s dětmi v Národopisném muzeu - Musaionu bylo připraveno setkání s jarními zvyky. Děti i jejich rodiče měli možnost připomenout si nejen tradiční jarní řemesla, kterými se vítá jaro, ale také se seznámili s bulharskou babou Martou, která tradičně navštěvuje bulharské děti s kouzelnými amulety. Při příležitosti výstavy Bulharský lidový šperk proběhlo seznámení s rozšířenou bulharskou tradicí – výrobou a nošením martenic. Tento zvyk vychází z příběhu o babě Martě (březnová babička), která navštěvuje bulharské děti a je předzvěstí jara. V prvních jarních dnech si lidé v Bulharsku navzájem vyměňují „martenice“ - kouzelné amulety vyrobené z červené a bílé příze. Pokud má martenica podobu chlapečka, jmenuje se Pižo, pokud má podobu holčičky, říkáme jí Penda. Martenice mají chránit majitele před zlými silami a také zaručit štěstí, zdraví a úspěch. Tradice říká, že martenica se má nosit na zápěstí nebo zavěšena na oblečení, dokud neuvidíte prvního čápa nebo vlaštovku či první rozkvetlý ovocný strom. Poté martenicu sundejte a zavěšte na rozkvetlou větev. Tím zaručíte, že se vám všechna jarní přání splní.
Každý - a nebylo málo, kdo navštívili bulharskou dílnu, si vyrobili a domů odnesli nejen martenicu, ale i úsměv a jarní náladu. Kreativní dílna na přivítání jara proběhla v spolupráci s Národopisným muzeem Národního muzea. Na přípravě a realizace akce se podíleli 2 dobrovolníci.

Letní dílna

1. 7. 2012 ve Vlašimi

kreativní den v přirodě s bulharskou tématikou pro děti i dospělé
OS Zaedno a jeho vlašimští kamarádi a příznivci připravili letní dílnu s bulharskou tématikou. Děti i jejich rodiče měli možnost si užít krásný letní den na čerstvém vzduchu. Den byl ale i poučný – připomenuly se bulharské letní svátky a lidové tradice spojené s létem. Na Gergjovden - den svatého Jiří, jenž se v Bulharsku slaví 6. května, se obětuje jehně a opeče se, což je znamení konce jara. Enjovden - narození svatého Jana Křtitele (24. července), který je považován za nejlepší čas ke sběru léčivých bylin a Malka Bogorodica, oslava zrození Krista z Panny Marie.
Sbíraly se léčivé byliny a pro děti byla zorganizována soutěž o nejlepší květinovou/bylinkovou ozdobu. Malí účastníci dostali drobné dárky. Na přípravě a realizaci akce se podíleli 4 dobrovolníci.