Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Bulharské tance

Taneční soubor Bulgari byl i v roce 2012 jako tradičně velice aktivní. V tomto článku naleznete přehled činností souboru, jako jsou pravidelné kurzy bulharských tanců, pravedelné zkoušky souboru a interní semináře a také veřejná vystoupení.

Pravidelné kurzy bulharských lidových tanců

1x týdně, mimo prázdniny

OS ZAEDNO organizuje kurzy a semináře Bulharských lidových tanců od roku 2003. Od roku 2007 probíhaly pravidelně v Bulharském kulturním institutu. V roce 2012 se kurzy konají v prostorách Domu národnostních menšin v Praze. Probíhají kurzy pro začátečníky i pokročilé. Vedoucí kurzu je Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. , zástupce vedoucího je Marie Přikrylová.
Na tato setkání zveme jak Bulhary žijící v Praze, tak i veřejnost. Pravidelní účastníci jsou však naši členové a dlouhodobí příznivci. Účastníci jsou různého věku - žáci, studenti, ale i dospělí. Tato setkání jsou velice úspěšná, s velkou návštěvností široké veřejnosti. Postupně se kurzy obohacují a zkvalitňují. Na kurzech se nejen tančí, ale vyučuje se i o folkloru a o udržování národních tradic.
Tímto pravidelným setkáváním se OS Zaedno podílí na udržování kulturní kontinuity bulharské komunity. Podle sezóny probíhají kurzy jeden až dvakrát týdně. Takto často a pravidelně se nepotkává žádné další formální či neformální skupina bulharských spoluobčanů žijících v Praze. Naše sdružení je hrdé i na fakt, že za doby našeho působení a konkrétně organizování pravidelných kurzů se zájem o udržování bulharskou lidovou kulturu zvýšil a to hlavně mezi mladými lidmi z naší menšiny. Díky těmto setkáním se i mnoho spoluobčanů z majoritní společnosti může seznámit z jednou z nejzajímavějších stránek bulharské kultury – unikátní bulharský folklor. vyvíjet

Pravidelné zkoušky tanečního souboru Bulgari

1x týdně, mimo prázdniny

Od roku 2003 při OS Zaedno působí taneční soubor Bulgari, který vystupuje na mnoha festivalech po ČR. Soubor byl založen Gankou Djulgerovou v Praze. Soubor dále organizuje pravidelné kurzy Bulharských lidových tanců a zkoušky tance. Tato setkání jsou velice úspěšná, s velkou návštěvností široké veřejnosti. Postupně se kurzy obohacují a zkvalitňují. Na kurzech se nejen tančí, ale i se vyměňují informace o folkloru a o udržování národních tradic. OS Zaedno dále každoročně organizuje taneční semináře pro soubor, ale i pro nové zájemce. Soubor je pochopitelně amatérský, ale jeho členové usilovně pracují na tom, aby se zlepšovali a soubor působil kvalitně.
Vedoucí souboru a kurzů: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Interní zimní taneční seminář pro členy tanečního souboru

Praha, 16. 2. 2012

Interní taneční seminář pro členy tanečního souboru s choreografem Dimitarem Kočarkarovem z Bratislavy proběhnul v sále Bulharského kulturního institutu. Zúčastnilo se 32 lidí. Na přípravě a realizaci akce se podíleli 4 dobrovolníci.

Interní jarní taneční seminář pro členy tanečního souboru

Kamenice,11.-13. 5. 2012

Interní seminář pro členy souboru Bulgari proběhl pod vedením vedoucího souboru Todora Raleva. Zúčastnilo se 45 lidí. Na přípravě a realizaci akce se podíleli 3 dobrovolníci.

Interní podzimní taneční seminář pro členy tanečního souboru

Zbraslavice, 14.-16. 9. 2012

Interní seminář pro členy souboru Bulgari proběhl pod vedením hostujícího choreografa Dimitar Kočarkarova. Zúčastnilo se 47 lidí. Na přípravě a realizaci akce se podílelo 5 dobrovolníků.

Vystoupení tanečního souboru Bulgari na veřejnosti

  • Vystoupení na Trifon Zarezan – únor 2012
  • Vystoupení na svatbě – 20. 4. 2012
  • Taneční seminář pro žáky Bulharské školy Dr. Petera Berona v Praze – květen 2012
  • Bulharský den s tanečním seminářem v jazykové škole Volyně – 26. 6. 2012
  • Vystoupení na multikulturním festivalu Barevná devítka v Praze-Vysočany – 25. 8. 2012
  • Účast na Společenském večeru pro etnické a národnostní menšiny na Smíchově – 26. 10. 2012
  • Účast jednotlivých členů souboru na tanečním semináři organizovaném OS PIRIN v Brně – 3. 11. 2012
  • Veřejný taneční seminář Tančeme v jednom kole – 5. 12. 2012, Amfora, Praha