Projek Kamarádi byl oceněn Evropskou jazykovou cenou LABEL za rok 2014
logo-label

Login Form

Trifon Zarezan 2023

tradiční balkánský taneční večer, který rozjasnil kalný únor

trifon2023 0118. února 2023 v 19.00 hodin
Club Kino, Černošice

V sobotu 18. 2. 2023 od 19 h v černošickém Club Kinu proběhnul již 19. ročník jedné z největších balkánských slavností, konaných pravidelně v Čechách – osobitý svátek vinařů Trifon Zarezan.

Již 19 ročník této balkánské slavnosti měl letos dvě malá prvenství. Poprvé se konal mimo Prahu a carem vína se poprvé stal muž italského původu.

trifon2023trifon2023 02trifon2023 03trifon2023 04Během bujarého večera mohli hosté  ochutnat proslulé odrůdy bulharských vín a pochutiny typické pro balkánskou obřadní tabuli. Vystoupil bulharský taneční soubor Bălgari z Prahy. Jeho tanečníci představili temperamentní balkánské kolové tance, do nichž se následně diváci ronvěž rádi zapojili. Následoval koncert kapely Czardashians, která původně vznikla jako náhodné spolčení klezmerových a balkánských muzikantů buskujících na Kampě. Formace později svou tvorbu obohatila i o čardáš nebo vášnivé tango. Svým repertoárem roztancovala i ty poslední váhavce.

Pořadatelem tradiční události, jejímž duchovním otcem je Spolek Zaedno, je letos podruhé společnost Balkanova. Zaedno však i nadále má nad slavností záštitu. Tentokrát se Trifon vůbec poprvé za dvě desetiletí své přítomnosti v Čechách vydal i za hranice Prahy a zavítal do Černošic.

V Bulharsku oblíbený svátek sv. Trifona má své kořeny až ve starověké Thrákii, jejíž obyvatelé platili za obratné válečníky, nadané klenotníky, ale především za milovníky krás života. K jejich hudbě vzhlíželi s obdivem i antičtí Řekové a ne náhodou byl nejuctívanějším hudebníkem starověku právě Thrák – bájný Orfeus. Thrákové vynikali i náklonností k vínu, které oproti tehdejším zvyklostem neředili vodou. Bulhaři po svých předchůdcích Thrácích mnohé zdědili. Bezesporu vášnivé zaujetí pro temperamentní hudbu a tanec a také zálibu v dobrém jídle a pití. Původní thrácké ceremonie dostaly křesťanský háv, a tak se zrodil i kult sv. Trifona Zarezana. Jde o patrona vína a všech vinařů. Na jeho svátek, jenž připadá na 14. února, začíná oficiálně vinařský rok obřadním prořezáváním vinné révy. To se neobejde bez hromadných tanců, zvaných choro, z nichž přímo čiší radost ze života. Jiskřivé víno teče proudem a oslava zpravidla vrcholí výběrem cara Trifona – nejzdatnějšího ze všech vinomilců, jehož hlavní starostí je zajistit všem hojnost lahodného moku po celý následující rok! Svého cara poznalo i publikum letošního trifonovského večera.

Nakonec si révová korunka, určená výhradně pro cara Trifona, našla opět na rok nového majitele.

trifon2023 05trifon2023 06 trifon2023 07trifon2023 08 trifon2023 09trifon2023 10